juli 13, 2024

Tuin 24

Alles voor uw tuin

De geschiedenis van tuinkabouters

Diep in de bossen van sommige van onze meest geliefde en charmante sprookjes vind je fascinerende mythische mensachtige wezens die kort van gestalte zijn, rondborstig in omtrek, en vrolijk van aard. Dit zijn gnomen, bewoners van de aarde, beschermers van gewassen, bloemen en schatten.

Wat is een tuinkabouter

Gnomen komen voor in veel sprookjes, mythen en verhalen die honderden jaren teruggaan. Ze worden vaak afgebeeld als aangename kleine mannetjes die puntmutsen droegen, ronde buiken hadden, en lange witte baarden.

Men denkt dat de naam mogelijk afgeleid is van het Griekse woord “genomos” dat “aardbewoner” betekent, een nauwkeurige omschrijving voor mythologische wezens die gebruikt worden om gewassen, tuinen en begraven schatten te beschermen.

Geschiedenis van de tuinkabouter

Tuinkabouters zoals we ze nu kennen, werden voor het eerst vervaardigd in het 19de eeuwse Duitsland door beeldhouwer Philip Griebel.

Gemaakt van klei (en uiteindelijk van hars en plastic tegen de jaren 1970 en 1980) werden deze kabouters Gartenzwerge of tuindwergen genoemd. De vroegste afstammelingen van kabouterbeeldjes werden echter in het oude Rome gebruikt. Het waren beeldjes van de Romeinse goden en de meest voorkomende was Priapus, een aan de Griekse mythologie ontleende god van de vruchtbaarheid.

Het kabouterbeeldje, en andere beelden zoals het, werden in tuinen gebruikt om een overvloedige oogst te verzekeren door de dieren en planten te beschermen. Men zei ook dat ze boze geesten op afstand hielden.

De magische krachten van de renaissancekabouter

De Renaissancetijd was de periode waarin de kabouterfolklore en -verhalen werden uitgebreid vanwege de hoge geesten van die tijd.

Het was in deze tijdlijn dat de kabouters werden beschreven als wezens met magische krachten. In deze tijd ontwikkelde zich de folklore van tuinkabouters die ‘s nachts tevoorschijn komen om planten te helpen.

Ze werden speels “grotesken” genoemd en waren zo ontworpen dat ze tenger waren met gebogen ruggen en verdienden de titel van het Italiaanse woord “Gobbi”.

Tip: Tuinkabouter kopen? 200+ Tuinbeeld Kabouters Direct Leverbaar

Opkomst van tuinkabouters in de 18de Eeuw

Tegen de 18de eeuw werden tuinkabouters algemeen gebruikt als statussymbool in de tuinen van rijke families.

Naarmate de tijd voortschreed, bestendigde het gebruik van kabouters zich dankzij de mythen, folklore, en wereldwijde verhalen zoals de Duitse sprookjes. In deze verhalen werden kabouters afgebeeld als kleine wezens met magische krachten die de mensen hielpen met de landbouw.

Tuinkabouters in de moderne tijd

Traditionele tuinkabouters bleven tot aan de wereldoorlogen in populariteit stijgen. In deze tijd was er begrijpelijkerwijs een terugval in de productie en kabouters zagen het tempo een paar decennia lang niet meer stijgen.

Bij hun terugkeer kwamen kabouters terug met fellere kleuren en meer lachende gezichten, waarschijnlijk geïnspireerd door Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, de Disney film uit 1937.

Tegen de jaren 1970 ontwikkelden zich ook variaties in de creatie. In plaats van klei of terracotta werden kabouters van plastic of hars gemaakt voor een lichter, langduriger ontwerp.

Opkomst van kabouters in de popcultuur

Vandaag zien kabouters opnieuw een opgang in populariteit, dankzij een reeks reclames en films.

Begin 2004 lanceerde de website van het online reisbureau Travelocity de Where is My Gnome? reclamecampagne waarin een charmante tuinkabouter figureerde die zijn tuin verlaten heeft op zoek naar avontuur.

In de loop van de jaren 2000 speelden kabouters ook een belangrijke rol in speelfilms, waaronder Amelie in 2001 en in Gnomeo and Juliet, een animatiefilmbewerking uit 2011 van Shakespeare’s Romeo and Juliet.

Er is ook een grotere variëteit tuinkabouters op de markt, waaronder humoristische kabouters, traditionele tuinkabouters die tuinbenodigdheden vasthouden, of kabouters die meer ontspannende activiteiten doen, zodat je zeker de perfecte kabouter vindt om als grappig geschenk te gebruiken of de ster te zijn in je volgende sociale media post.

Tip: Tuinbeelden kopen? Grote Collectie Tuinbeelden Direct Leverbaar

Maak je tuin aantrekkelijker met een charmante tuinkabouter

Met een scala aan op de markt verkrijgbare kabouters ben je er zeker van er een te vinden die perfect je gevoel voor humor, passies weergeeft of om de tuin, veranda of patio mee te accentueren. Andere ideeën zijn het aanleggen van een kaboutertuin met een groep kabouters, het toevoegen van een kabouterbeeldje aan een sprookjestuin, of het bedekken van een kale plek in het gazon.

Met zijn rijke geschiedenis staat de tuinkabouter klaar om te beschermen, te bekoren en te bloeien in de achtertuin, tuin of welk deel van de aarde hij ook bewoont