juni 24, 2024

Tuin 24

Alles voor uw tuin

De top 10 beste planten voor op kantoor en thuis

Veel mensen willen hun werkplek persoonlijk aankleden en gezelliger maken. Eén heel simpele tip: zet er een plant neer! Dat is bovendien ook nog gezonder en helpt je beter concentreren.

Kamerplanten zijn niet alleen mooi om te zien. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze gezonder zijn omdat ze de lucht schoner maken. Nu we steeds vaker niet eens meer het raam open kunnen zetten is dat heel belangrijk. De lucht wordt dan al snel heel muf. Planten helpen daartegen doordat ze vieze en giftige stoffen zoals printerinkt opnemen. En natuurlijk maken ze ook zuurstof. Vooral voor mensen met astma of COPD is dat belangrijk. Maar ook voor iedereen die wel eens droge keel, hoofdpijn,  of geïrriteerde ogen heeft gehad op zijn werk. Planten kunnen de oplossing zijn.

En kantoorplanten helpen bovendien om je te concentreren op je werk, zoals wetenschappers recent hebben ontdekt. Doordat de lucht schoner is kun je beter nadenken. Daarnaast zijn mensen met veel planten op kantoor vrolijker. Zo heb je veel minder last van stress en vermoeidheid.

In dit artikel geef ik een top 5 van de beste planten om thuis of op kantoor te zetten. Alle tien zijn ze getest op hun goede effecten voor de gezondheid en de concentratie. En bovendien hoef je ze helemaal niet de hele tijd de verzorgen. Je kunt ze gewoon een weekje vergeten of op vakantie gaan. Zo nu en dan wat water is voldoende.

Nummer 5: Drakenbloedboom (Dracaena marginata)

De Drakenbloedboom is een mooie plant die vooral de aandacht  trekt door zijn lange, spitse bladeren. Je kunt hem kopen met allerlei kleuren bladeren, met witte of rode streepjes of gewoon groen. Hij is erg goed bestand tegen verwaarlozing. Doordat hij van oorsprong op hele droge plekken groeit maakt het hem niet uit als je hem een paar weken vergeet water te geven. Wel moet je ervoor zorgen dat hij een beetje zon krijgt, anders groeit de Drakenbloedboom nauwelijks.

Nummer 4: Lepelplant (Spathiphyllum cochlearispathum)

De Lepelplant komt eigenlijk uit de tropen. Met hun mooie glanzende donkergroene bladeren vallen ze erg op. Je kunt ze overal zetten, want het maakt ze niet uit of ze in de schaduw of in de zon staan. Ze vragen iets meer water dan de meeste planten, maar zijn wel erg goed in het zuiveren van de lucht.  Giftige kantoor stoffen zoals aceton, trichloorethyleen, benzeen en formaldehyde nemen ze heel goed op. Bovendien kunnen ze ook nog eens heel mooi bloeien, met grote witte bloemen.

Op nummer 3: Waringin (Ficus benjamina)
De Waringin wordt in India, waar hij van nature groeit, een reusachtige boom. Gelukkig groeit hij binnenshuis niet zo hard. Het is een heel fraaie plant, die goed staat in ruime kantoorpanden. Wel moet hij beschermd worden tegen tocht. Door de dikke blaadjes groeit hij uitstekend in droge omgevingen.

Op nummer 2: Klimop (Hedera helix)

De gewone Klimop groeit net zo graag buiten als binnen. Ook deze plant is goed voor de luchtkwaliteit. Hij staat vooral bekend om zijn goede effecten voor de luchtvochtigheid. Iedereen die ’s winters de verwarming aanzet heeft wel eens last van te droge lucht. Droge ogen en keelpijn zijn het gevolg. Klimop lost dat op. Het is een plant die het helemaal niet erg vindt om in de schaduw te staan. Als je dus op een kast wat ruimte overhebt kun je daar prima de Klimop kwijt.

Op nummer 1: Goudpalm (Dypsis lutescens)

De Goudpalm is één van de populairste kamerplanten. Het is een lichte en vrolijke palm. Bovendien brengt hij heel veel vocht in de lucht. Iedere kamer wordt mooier met de Goudpalm op een prominente plek. Ook is het de gemakkelijkst te verzorgen kamerpalm. Je vindt hem in het tuincentrum, maar je kunt de goudpalm ook thuis laten bezorgen. Dan heb je nergens omkijken naar en wordt het lekker makkelijk bij je thuisbezorgd in een speciale doos.