juni 24, 2024

Tuin 24

Alles voor uw tuin

Groendak voor bijna alle daken

groendak

Een groendak is zo gewoon geworden dat je hem bij de bouwmarkt kunt halen. Dat geeft aan dat er in de loop van de jaren wel het één en ander is veranderd. Het groendak is een gewoon “artikel” geworden en je bent geen excentriekeling meer wanneer je op je dak sedum plant. Het groene dak dat je bij de bouwmarkt aanschaft is een standaard dak. Wanneer je bijzondere wensen hebt of het niet zelf kunt of wil aanleggen, is het aan te raden een gespecialiseerd bedrijf in de arm te nemen. Die kan rekening houden met jouw specifieke dak, met jouw wensen en legt het ook nog op een professionele manier aan. Dat is belangrijk, want een slecht aangelegd groen dak kan tot lekkage leiden. Twijfel je over je eigen capaciteiten, begin er dan niet zelf aan, maar vraag in ieder geval advies. Advies is ook nodig wanneer je wilt weten of je dak het groene dak wel kan dragen. Een gedegen constructieberekening voorkomt problemen in de toekomst.

De voordelen van een groendak

Het is niet voor niets dat het aantal groene daken zo toeneemt. Een groendak isoleert op het gebied van warmte en kou, maar zeker ook op het gebied van geluid. De energiebesparing kan oplopen tot 5%. Dat is natuurlijk de moeite waard. Een groen dak levert ook een bijdrage aan de biodiversiteit en de groene uitstraling van dorp en stad. Afhankelijk van de soort begroeiing kan een groendak voedsel leveren voor bijen, insecten en vogels. Ook nestgelegenheid voor kleinere vogelsoorten is een mogelijkheid. Een belangrijke functie van een groen dak is waterbuffering. Door de klimaatverandering komt daar steeds meer behoefte aan. Een groendak kan water opslaan in hoeveelheden die oplopen tot vijftien liter per vierkante meter. Een ander belangrijk voordeel is de verlenging van de levensduur van het dak. Zeker wanneer het dak meteen bij de bouw wordt aangelegd kan de levensduurverlenging van bitumen wel verdubbelen tot veertig of vijftig jaar.

TOPGROEN – Make Holland green again!

Is elk dak geschikt voor een groendak?

Het zal duidelijk zijn dat een plat dak het meest geschikt is voor een groen dak of vegetatiedak. Maar ook een dak met een wat grotere hellingshoek kan prima geschikt zijn voor een groen dak. Hoe lichter de bedekking hoe groter de hellingshoek kan zijn. Een sedumdak ligt dan het meest voor de hand. Daarnaast is de constructie van het dak van essentieel belang. Elk dak zal sterk genoeg moeten zijn om een extra laag te kunnen dragen. Ook daarvoor geldt: hoe lichter de laag hoe makkelijker het gaat. De vegetatiematten die tegenwoordig te koop zijn en die je zo kunt uitrollen op je dak zijn een voorbeeld van hoe je gemakkelijk en snel een volwaardig groen dak kunt aanleggen. Is je dak wat minder makkelijk te bedekken met een groene laag, dan kan het verstandig zijn een deskundige in te schakelen. Er kunnen veel dingen misgaan bij het aanbrengen van een vegetatiedak. Het ergste dat je kan overkomen, is dat er na een poosje lekkage ontstaat doordat er onoordeelkundig gehandeld is. Dan gaan de kosten oplopen en leidt de aanschaf van een groen dak tot een financieel fiasco.